Pestki moreli jądra gorzkie 150 g

8,90 zł

Tajemnica witaminy B17 (Amigdalina)


Ponad 50 lat temu biochemik dr Ernst Krebs zidentyfikował i wyodrębnił witaminę B17 oraz stwierdził, że rak jest po prostu skutkiem jej niedoboru. Bardzo mało jest jej w naszej obecnej diecie, a styl życia zmniejsza jej ilość w naszych organizmach.

Witamina B17 to inaczej amigdalina. Można ją otrzymać z pestek brzoskwiń, czereśni, moreli czy śliwy, czyli z naturalnych owoców bez zbędnej chemii .

Działanie Amigdaliny

Letril, powszechnie znany jako witamina B17 lub amigdalina,  jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1200 gatunkach roślin, a w szczególności w pestkach owoców, takich jak morele, brzoskwinie, śliwki i jabłka, pochodzących z rodziny różowatych. Jest to dwuglukozyd z rodnikiem cyjanowym, który jest wysoce bioprzenikliwy. Znaczy to, że łatwo przenika przez błonę komórki i łatwo osiąga wewnątrz niej wysokie stężenie. Komórki raka, bez względu na jego rodzaj, zwane są jako trofoblasty.  Te komórki zawierają dużą ilość enzymu zwanego betaglukozydazą, nazywanego inaczej enzymem odblokowującym. W reakcji z betaglukozydazą letril rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego (inaczej kwasu pruskiego – HCN). W organizmie tylko komórki raka – i tylko one – zawierają enzym betaglukozydazy w takim dużym stężeniu przy jednoczesnym braku enzymu blokującego – rodanazy.

Największe znaczenie dla działania letrilu ma tu fakt, że kwas cyjanowodorowy musi zostać utworzony. Jego cząsteczka nie jest podczepiona do cząsteczki letrilu i wytwarza go dopiero betaglukozydazą;  tylko betaglukozydazą jest w stanie wytworzyć kwas cyjanowodorowy z letrilu, w związku z tym cyjanowodór wydziela się w tylko komórkach raka.

 Jeżeli w organizmie nie ma komórek nowotworowych, takie zjawisko nie występuje. Ponadto komórki zdrowe zawierają enzym zwany rodanazą, który „neutralizuje” amigdalinę (letril, B17). Letril zostaje zredukowany do glukozy, która jest paliwem dla zdrowych komórek. Rodanaza nie występuje w komórkach rakowych. A skoro jej tam brak, to w komórkach raka z letrilu tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy co prowadzi do ich śmierci.

Dzięki rodanazie zachodzi wyeliminowanie rodnika cyjanowego w zdrowych komórkach organizmów ssaków – przy udziale związków zawierających siarkę wolny rodnik cyjankowy zmieniany jest w tiocyjanian, substancję całkowicie nieszkodliwą, usuwaną wraz z moczem.

GORZKIE JĄDRA PESTEK MORELI POCHODZĄ Z DZIKICH ODMIAN DRZEW MORELOWYCH.

WYSELEKCJONOWANE OWOCE ZBIERANE SĄ RĘCZNIE.

JĄDRA PESTEK MORELI DOSTARCZAJĄ WIELE MINERAŁÓW A SZCZEGÓLNIE DUŻO MAGNEZU.

NASIONA ZAWIERAJĄ POZA TYM - AMIGDALINA (TEŻ ZNANA POD NAZWĄ AMYGDALIN, LETRIL, LAETRILE I AMYGDALINA).

OPRÓCZ B17 SĄ ŻDRÓDŁEM TAKICH SKŁADNIKÓW JAK:

WITAMINA B15 - KWAS PANGAMOWY

KWAS SALICYLOWY -> BAKTERIOBÓJCZY

PRZECHOWYWANIE:

- W MIEJSCU NIEDOSTĘPNYM DLA DZIECI

- W SUCHYM I CHŁODNYM POMIESZCENIU

- NIE SĄ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANE

- NIE SĄ UŻYWANE ŚRODKI CHEMICZNE, KONSERWANTY I POLEPSZACZE ZAPACHOWE

- NIE STOSOWANO PESTYCYDÓW

- NIE STOSOWANO NAWOZÓW

- SUSZONE W SPOSÓB NATURALNY

- STAWIAMY NA JAKOŚĆ

MAKSYMALNA DZIENNA ILOŚĆ SPOŻYCIA WEDŁUG UE TO 2 JĄDRA MORELI.

 

Zobacz również