owoc bzu czarnego 50gr

3,80 zł

Bez nazywano od dawna mianem drzewa życia, natomiast jego uzdrawiające właściwości znane są od najdawniejszych czasów. Czarny bez uprawiany był nieomalże w każdym ogrodzie oraz uważa się go za jedną z najstarszych roślin posiadających właściwości lecznicze. Rośnie on w środowisku słonecznym lub półcieniu, lubi wilgotność, jest odporny na choroby i wszelkie szkodniki. Kwiaty drzewa są delikatne, zaś czarnofioletowe owoce, dojrzewające od sierpnia do października, posiadają zdumiewające właściwości, jednak – co istotne – są także trujące. Jedzenie wysuszonych bądź ugotowanych, a więc w stosowny sposób przetworzonych, części rośliny nie zagraża naszemu zdrowiu.

Działanie owoców czarnego bzu

Czarne jagody czarnego bzu są jak małe witaminowe bomby. Zawierają dużo witaminy C, garbniki, pektyny i flawonoidy; wspomagają leczenie przeziębienia, działają tez lekko przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i napotnie.
Jest to duży krzew lub małe drzewo z rodziny przewiertnicowatych . Osiąga wysokość 5-10 m. Z tego krzewu do celów zdrowotnych pozyskujemy kwiaty , korzeń, korę, liście i owoce.

 

Kwiaty bzu czarnego zawierają flawonoidy, aminy. Według tradycji staropolskiej kwiaty czarnego bzu działają napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i włosowatych i dzięki zawartości rutyny zwiększają ich elastyczność.

 

Owoce zawierają kwasy organiczne, związki fenolowe, sole mineralne, glukozę, aldehyd benzoesowy, garbniki, antocyjany, karotenoidy, witaminę c i witaminy z grupy B. Według tradycji staropolskiej owoce działają przeczyszczająco, napotnie, usuwają z organizmu toksyny egzogenne i szkodliwe produkty przemiany materii.

 

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut  ( zamiennik ) zróżnicowanej diety.

Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na owoc bzu czarnego. Nie należy stosować w przypadku ciąży i karmienia piersią.

Zobacz również