Olej z czarnuszki - 0,25l

47,50 zł

Co to jest olej z czarnuszki? 

Czarnuszka to aromatyczna, słodkawa i jednocześnie pikantna przyprawa, znana od ponad 2000 lat ze swoich niezliczonych właściwości zdrowotnych. Wzmacnia cały organizm, działa antybakteryjnie, ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwwrzodowe i przeciwcukrzycowe. Zimnotłoczony olej z czarnuszki siewnej zawiera ok. 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, znane z właściwości odmładzających: witaminy E i A, biotynę oraz mikroelementy. 

Dla kogo i dlaczego? 

Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się w leczeniu różnego rodzaju alergii, stanów zapalnych skóry, leczy i hamuje rozwój grzybic i trądziku. Stosuje się go także w aromaterapii, ponieważ wycisza i pomaga przetrwać w stresujących sytuacjach, likwiduje zaburzenia snu, chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę. 

Olej z czarnuszki to wyjątkowy produkt, który ma działanie:

- hipoglikemicznie,

- przeciwbólowe,

- przeciwzapalnie,

- silnie antybakteryjne,

- antywirusowe,

- przeciwgrzybiczne,

- przeciwpasożytnicze,

- żółciotwórcze,

- rozkurczowe. 

Ponadto reguluje pracę układu pokarmowego i oddechowego, działa moczopędnie, przeciwobrzękowo i odtruwająco. 

Wspomaga leczenie astmy, podnosi odporność organizmu, zmniejsza problemy z żołądkiem, trawieniem, z cerą. Zmniejsza objawy raka trzustki, zapalenia oskrzeli, płuc i ucha, nieżytu tchawicy, kaszlu, problemów sercowych. Ułatwia zasypianie, zmniejsza bóle stawów i zębów. Leczy choroby skóry, takie jak: łuszczyca, grzybica skóry, łysienie, liszaj zwykły lub przewlekły, trądzik, brodawki, opryszczka. Wpływa nawet na psychikę, czyli zmniejsza objawy depresji, niweluje problemy z koncentracją. Jest wykorzystywany także przy leczeniu chorób pasożytniczych układu pokarmowego i płciowego. Warto go stosować w kamicy żółciowej i wrzodach żołądka. 

Dlaczego organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych? 

Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie są przez niego produkowane, więc trzeba je dostarczać za pomocą odpowiednich produktów spożywczych. Olej z czarnuszki zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego i linolenowego.  Oznacza to mnóstwo kwasów z grupy Omega 3, 6 i 9, które wspomagają wiele czynności życiowych i regulują pracę całego organizmu. Kwasy te przyspieszają powstawanie i regenerację komórek, mogą przyczynić się do odnowy śluzówki jelit w ciągu zaledwie 5 dni. 

Kwas linolowy należy do grupy kwasów tłuszczowych polinienasyconych, czyli PUFA które wykazują korzystne działanie na ogólną kondycję ciała, kości, metabolizm i zachowanie zdolności reprodukcyjnej. Olej z czarnuszki poleca się osobom, które starają się o dziecko, zarówno kobietom, jak i mężczyznom. 

Olej z czarnuszki zawiera olejki eteryczne, które poprawiają samopoczucie: amara aromatica, tymochinon, nigellon, p-cymen. Olejki te wykazują działanie bakteriobójcze, rozszerzają oskrzela oraz regulują powstawanie mniej lepkiego śluzu, co ułatwia oddychanie i odkrztuszanie w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. 

Olej zawiera też szereg witamin i mikroelementów, które wpływają niezwykle korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, np. witaminę E, beta-karoten, aminokwasy. 

Jak przyjmować i przechowywać olej z czarnuszki? 

Olej należy pić dwa razy dziennie po pół łyżeczki od herbaty. Można także wmasowywać go w skórę twarzy, dzięki czemu cera będzie wypoczęta, gładka i bez wyprysków. Warto używać go przy masażu, zwłaszcza w miejscach obolałych, po urazach. 

Tylko olej tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, posiada wszystkie wyżej wymienione właściwości. Nie może mieć też w składzie żadnych substancji chemicznych. Należy go przechowywać w zacienionym i chłodnym (5-10 stopni Celsjusza) miejscu, nie dłużej niż przez 3 miesiące. 

Zobacz również