Olej lniany budwigowy 1000ml

39,00 zł

LEJ LNIANY BUDWIGOWY NIEOCZYSZCZONY ( naturalne bogactwo kwasów OMEGA-3)

UWAGA, BUTELKI MOGĄ RÓŻNIĆ SIĘ OD PRZEDSTAWIONYCH TU GRAFICZNIE CZY ZE ZDJĘĆ. NAJWAŻNIEJSZA JEST ZAWARTOŚĆ!

Olej lniany  powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA).

Zastosowanie: olej lniany budwigowy  polecany jest w celu uzupełniania w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3.

Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego do diety dr Budwig w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju.

Zalecane spożycie: można przyjmować od 30 do 90 ml (ok. 2 – 6 łyżek stołowych) oleju lnianego dziennie w trakcie posiłków. Z oleju lnianego można przyrządzać również pastę z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub owoców.

Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Korzystne efekty można zaobserwować po 3 miesiącach stosowania suplementu.

UWAGA!

Partie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalny jest np. posmak goryczkowy, ziołowy itp.), co wynika z obecności naturalnych związków smakowych w nasionach lnu i nie wpływa na jakość oleju. Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Skład: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy.

Dzienna porcja zawiera: 30 ml (27,9 g) 90 ml (83,7 g)
Kwasy tł. wielonienasycone, w tym 20 g 59 g
omega-3 (kwas alfa-linolenowy)
omega-6 (kwas linolowy)
15 g
4 g
45 g
13 g
Kwasy tł. jednonienasycone 6 g 17 g

Przechowywanie:przechowywać w temp. 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

PAMIĘTAJ!
Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.

Zobacz również