Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też Chia, to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku. Uprawiana była już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Nasiona Chia zawierają białka, tłuszcze (kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6) i błonnik. Poza tym znajdziemy w nich przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry. Można dodawać całe i zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub w soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.

Można dodawać całe i zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub w soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.

Uwaga. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g, tj. ok. 3 łyżeczek.
Kraj pochodzenia: Argentyna