Kora kruszyny 50gr

3,20 zł

Charakterystyka

Kruszyna jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem, osiąga 5 metrów wysokości. Spotykana w lasach sosnowych lub w zaroślach na brzegami wód. Gałązki ma kruche, łamliwe i stąd nazwa "kruszyna". Kwitnie od ma ja do lipca, a owoce dojrzewają jesienią. Zbiera się je jeszcze nie całkiem dojrzałe i trzeba je od razu suszyć bo pleśnieją. Jednak cenniejszym surowcem jest kora. Zbiera się ją wczesną wiosną, przed ruszeniem soków w roślinie.

Właściwości

Kora zawiera flawonoidy, garbniki, alkaloidy peptydowe, saponiny, sole mineralne, a owoce - cukry. Najcenniejszym składnikiem kruszyny są antrazwiązki, które pobudzając perystaltykę jelita grubego, działają przeczyszczająco. Kora ma również działanie żółciopędne.

 

Zastosowanie

Ze względu na właściwości żółciopędne stosowana w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Kruszyna wchodzi w skład takich mieszanek jak Cholagoga o działaniu żółciopędnym Preparaty z kruszyną pobudzają ścianę jelita grubego, powodując zwiększenie mas kałowych oraz ich rozpulchnianie. Polecana w przy przewlekłych zaparciach, gdyż nie powoduje uzależnienia od zioła. W lecznictwie ludowym odwar z kory i owoców kruszyny stosowany jest do nacierania skóry przy świerzbie.

 

Uwaga

Nie należy jeść owoców kruszyny - po zjedzeniu kilkunastu owoców występują wymioty, jednak nie ma ona właściwości silnie trujących. Preparatów z kruszyną nie powinny stosować kobiety w ciąży.

Zobacz również