Kolagenum - Hydrolizowany kolagen z ryb 120 kapsułek (250mg - 1kap.)

80,00 zł

 

   

KOLAGENUM zawiera kolagen uzyskiwany z ryb. Kolagen jest niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozyskiwany z ryb to najzdrowsza i najbezpieczniejsza jego forma. Doskonale przyswajalny przez człowieka.

Zalety KOLAGENUM:

  • najlepszej jakości hydrolizat w Europie.
  • tylko czyste aminokwasy i peptydy, o małej wielkości łatwo wchłaniane w jelitach.
  • pozyskiwany tylko z ryb: tylko z sumów!
  • wzbogacone ekstraktami mleka koziego i mleka klaczy
  • wyciągi z aronii, żurawiny

Dla osób, które chcą zachować dobrą formę i młody wygląd. Regularne stosowanie uzupełnia niedobór kolagenu w diecie. Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie. Stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego i 70% masy białek skóry.

KOLAGENUM nowa linia srebrna , HYDROLIZOWANY KOLAGEN Z RYB


Pozyskiwany z ryb, ponieważ ryby nie przenoszą chorób na ludzi. Zawsze są sumy. Wywodzi się z kolagenu typu I, (liofilizowanego) który jest podstawowym typem, spośród różnych typów kolagenu, występuje w tkankach.

MLEKO KOZIE jest bogate w składniki mineralne : wapń, fosfor, potas oraz witaminy : A, B1, B2,PP i C. Skład mleka zbliżony jest do składu mleka kobiecego. Zawiera wszelkie potrzebne aminokwasy.

MLEKO KLACZY pod względem zawartości składników odżywczych niemal identyczne z mlekiem kobiety. Zawiera pełnowartościowe białko (kazeinę).Jest bogate w aminokwasy, lecytynę, witaminy a,B1,B2, B3,B6,B7, B12, B13, kwas foliowy. Zawiera mikro i makroelementy: cynk, żelazo, miedź, potas, wapń, magnez oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe

ARONIA jedno z najbogatszych źródeł substancji czynnych, witamin i beta karotenu. Owoce zawierają witaminy; C, B2, B6, PP, E. W składzie minerały: mangan, miedź, bor, jod, kobalt oraz błonnik pektyny.

ŻURAWINA owoc bogaty w witaminy A,C,B1,B2 oraz minerały głownie potas jak również barwniki.


SPOSÓB UŻYCIA: 1-3 kapsułki dziennie 2 godziny przed jedzeniem (celem dobrego przyswojenia zawartości kapsułki). Maksymalna dawka: 3 kapsułki (750 mg) na dobę. Kapsułki powinny być przyjmowane doustnie, popijane wodą. Skład otoczki kapsułki: HPMC (Hydroxypropyl-metyl cellulose i barwniki (E 171).

KOLAGEN hydrolizowany tańszy od liofilizowanego ponieważ przy jego produkcji zastosowano inną i tańszą technologię produkcji. Zwiększono również wsad do kapsułki, by maksymalną dawkę zamknąć tylko w 3 kapsułkach, a nie tak jak w przypadku kolagenu liofilizowanego- złote opakowanie, gzie max. Dzienna dawka to 10 kapsułek. Ilość preparatu podstawowego w kapsułce linii srebrnej(hydroliz.) 250mg , linii złotej(liofiliz.) 60mg.

Wiedza dla dociekliwych:
W młodym wieku produkcja kolagenu pozostaje w stanie równowagi dynamicznej. Wraz z upływem lat procesy niszczenia zaczynają przeważać nad procesami odtwarzania. Niedostateczna produkcja kolagenu prowadzi do przedwczesnej degeneracji tkanek miękkich. Zmniejszanie ilości kolagenu w organizmie i zmiany jego biochemii powodują nasilenie procesów jego degradacji. Postępujący wraz z wiekiem proces utraty kolagenu nasila utratę masy kostnej i przyspiesza proces osteoporozy. Deficyt kolagenu będącego fundamentem nie tylko kości, ale także skóry, paznokci, wiązadeł, ścięgien, stawów, naczyń krwionośnych i limfatycznych oraz systemu naprawczego i układu odpornościowego prowadzi do przedwczesnego procesu starzenia się.
Wraz z wiekiem organizm traci zdolność odbudowy kolagenu. Już mniej więcej od 25 roku życia produkcja kolagenu w organizmie stopniowo się zmniejsza, a po 40 roku życia jego niedobory występują już w naszym organizmie na stałe. Jego braki objawiają się nie tylko utratą elastyczności skóry czy postępującym zwyrodnieniem chrząstki stawowej. Brak odpowiedniej ilości kolagenu wpływa na naszą witalność, samopoczucie i komfort życia. Najskuteczniejszą metodą zapobiegania objawom starzenia jest suplementacja.


Kolagen to główny składnik skóry, paznokci, włosów, wiązadeł, ścięgien, stawów, tkanki kostnej i chrzęstnej, naczyń krwionośnych oraz systemu naprawczego i układu odpornościowego. Kolagen to podstawowe białko tkanki łącznej. Znajduje się głównie w skórze, tkance kostnej i chrzęstnej. Kolagen w tkance łącznej jest podstawowym składnikiem fibrylarnym skóry, kości, chrząstek i zębów. Kolagen stanowi powszechny składnik organizmów ssaków. Posiada on bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien. Jest odpowiedzialny za elastyczność skóry.

Ubytek kolagenu ze skóry powoduje powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia się. Kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej.
Tkankom w skład których wchodzi nadaje elastyczność i odporność na rozciąganie. Kolagen znajdujący się w skórze powoduje jej sprężystość i jędrność, stymuluje ciągłą odnowę komórek i zapewnia jej właściwe nawilżenie. Włókna kolagenowe zapewniają elastyczność, nierozciągliwość a zarazem wysoką wytrzymałość wielu struktur organizmu, między innymi skóry, chrząstki, ścięgien i innych. Proces degradacji kolagenu w skórze jest odpowiedzialny za powstawanie zmarszczek.


Kolagen jako podstawowy składnik i budulec naszego organizmu: układ odpornościowy, błony śluzowe żołądka, układ krążenia i serce, walkę z cellulitem i rozstępami. Polecany jest osobom w trakcie rehabilitacji i kuracji odchudzających, uprawiających sport.

Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie. Kolagen to grupa białek fibrylarnych (włóknistych), które występują powszechnie w organizmie człowieka to znaczy, że np. u człowieka o wadze 75 kg – 15 kg to białka w tym 7,5kg to kolagen.


Kolagen rybi zawarty w produkcie to naturalne białko uzyskiwane ze skór ryb. Zastąpił on kolagen bydlęcy i wieprzowy, który ze względu na choroby zwierzęce mogące przenieść się na ludzi: BSE choroba wściekłych krów i choroba Creutzfelda – Jacoba. Jest systematycznie wycofywany z użytku. Z badań wynika także, że kolagen z ryb jest o wiele bardziej wartościowy od kolagenu bydlęcego i wieprzowego ze względu na jego właściwości, skład oraz strukturę potrójnej helisy. Cząsteczki kolagenu rybiego są mniejsze od cząsteczek kolagenu bydlęcego czy wieprzowego i z tego powodu szybciej przedostają się do skóry odbudowując ją.

 

 

 

Zobacz również