hydrolat lawendowy oczyszcza, koi i relaksuje!

8,50 zł

 

 Pielęgnacja skóry

 

Hydrolat lawendowy można bezpiecznie stosować bezpośrednio na skórę w charakterze toniku, mgiełki odświeżającej lub jako dodatek do przygotowywanych samodzielnie kosmetyków. Znakomity dodatek do maseczek, zwłaszcza dla cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień. 

 

 Relaks i ukojenie

 

Hydrolatem można spryskać poduszki i zasłony, aby wypełnić pomieszczenie kojącym aromatem. Dodany do kąpieli pomaga się zrelaksować i wyciszyć. Idealny jako kojąca mgiełka dla zestresowanych i łaknących chwili relaksu - zapach utrzymuje się we włosach. Wspaniale sprawdza się jako relaksujący kompres!

 

 Magiczne działanie lawendy

 

Hydrolat jest destylatem pozyskanym z Lavendula Angustifolia, czyli kwiatów lawendy, które uprawiane są na ekologicznych plantacjach. Jakość produktu i jego wyjątkowe pochodzenie gwarantuje certyfikat ECOCERT. 

 

Sama nazwa pochodzi od łacińskiego słowa lavere oznaczającego myć, oczyszczać. Już w Starożytności Rzymianie, Grecy i Persowie stosowali kwiaty lawendy jako dodatek do kąpieli. W XVI-wiecznej Anglii sosowano okłady z lawendy jako środek łągodzący zmęczenie i napady złości, a także bóle głowy.

 

Hydrolat delikatnie napina i przyjemnie nawilża cerę. Spowalnia procesy starzenia. Stanowi doskonały dodatek do kosmetyków oczyszczających - zwłaszcza toników. Sprawia, że włosy są błyszczące i nie elektryzują się. Nadaje kosmetykom przyjemny aromat.

 

 

 

Działanie

 

przeciwdziałające wolnym rodnikom

 

chroniące włosy przed utratą koloru i połysku

 

przeciwbakteryjne

 

regulujące wydzielanie sebum

 

oczyszczające i antyseptyczne

 

przeciwzapalne

 

 Zastosowanie:

 

preparaty przeciwstarzeniowe, nawilżające

 

kremy, lotiony i mleczka łagodzące do cery wrażliwej i przesuszonej

 

kosmetyki regulujące wydzielanie sebum

 

żele, mleczka i toniki oczyszczające

 

 Zalecane stężenie: 1-100%

Postać: bezbarwna ciecz o delikatnym zapachu

 

Skład (INCI): Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water

 

Konserwanty (ok. 1%) Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid

Zobacz również