Wątroba spełnia funkcje metaboliczne, wydalnicze, spełnia rolę gruczołu trzewnego wydzielając żółć, która jest zbierana jest w pęcherzyku żółciowym i niezbędna jest do trawienia tłuszczów. Magazynuje witaminy A, D, B12
i znaczne ilości żelaza, uczestniczy w regulacji stężenia hormonów. Dla dobra wątroby unikać spożywania alkoholu, smażonych na tłuszczu potraw, produktów ciężkostrawnych i wzdymających, ostrych przypraw, ciężkich sosów, słodyczy. Zaleca się spożywać dużo warzyw, owoców i Wit E, C i naturalny Beta Karoten.

Sposób użycia:
Napar z jednej saszetki pić 2–3 razy dziennie. Herbatkę można dosładzać np. miodem.

Skład:
Kwiatostan głogu, ziele krwawnika, ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej, ziele glistnika, korzeń mniszka, koszyczki rumianku, kłącze perzu, ziele drapacza, owoc róży.

(40 saszetek po 2,5 g)