Goździki mają charakterystyczny, bardzo przyjemny korzenny zapach, natomiast w smaku są piekące. Jednak to właśnie ten charakterystyczny smak i aromat sprawiają, że goździki mają właściwości “odświeżania oddechu” – w poradnikach można znaleźć informację, że aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu występującego po zjedzeniu czosnku, należy rozgryźć kilka goździków. Tę właściwość goździków znali już starożytni Chińczycy: na dworze cesarza panował zwyczaj, że zwracający się do niego dworzanie musieli trzymać w ustach kilka goździków, aby ich oddech stale zachowywał świeżość. Można je również użyć do odświeżenia powietrza – w tym celu należy gęsto powbijać goździki w pomarańczę i położyć na świątecznym stole co idealnie dopełni Świąteczną atmosferę. Goździki można także powiesić w szafie dzięki czemu ubrania będą przesiąknięte delikatnym i przyjemnym aromatem.

OW kuchni goździki można stosować zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, pieczonej szynki, korzennego chleba, czy do kompotów z jabłek i gruszek. Znajdują również zastosowanie w wędliniarstwie i cukiernictwie, a także do wyrobu marynat rybnych, win i likierów. Na dalekiej Indonezji goździki stosuje się do produkcji papierosów, mieszając je z tytoniem. Najbardziej chyba popularnym zastosowaniem dla tej przyprawy w kuchni jest grzaniec, który tylko z użyciem goździków smakuje najlepiej.

Skład: goździki 100%