Łuski babki jajowatej zawierają duże ilości błonnika, są również bogate w związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę

Babki jajowatej nie powinny spożywać osoby:

  • z niedrożnością jelit,
  • mające problemy z przełykiem,
  • z zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej,
  • ze zwężeniem układu pokarmowego.

Uwaga! Nie zaleca się również stosowania jej przy częstych i niezdiagnozowanych bólach brzucha i nudnościach. W przypadku stosowania leków należy skonsultować się z lekarzem, aby nie doprowadzić do interakcji lekowej.

Można spożywać od 5 do 10 łyżeczek nasion 3 razy dziennie. Nasiona, łuski i proszek powinno się wymieszać z wodą, jogurtem lub innym posiłkiem, aby nie podrażnić oraz nie zablokować jelit.

Należy pamiętać, aby nie przekraczać dobowej zalecanej ilości babki jajowatej. Po przedawkowaniu możemy czuć się pełni (wzdęci).