100% Spirulina Platensis 300gr

75,80 zł

100% Spirulina Platensis z upraw ekologicznych w postaci prasowanych 200 mg tabletek.

 

Spirulina to jedna z najstarszych form życia na Ziemi. Jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Spirulina pojawiła się 3 miliardy lat temu rosnąc naturalnie, bez potrzeby nawozów organicznych pochodzących z innych roślin czy zwierząt. Eksperci twierdzą, że Spirulina odegrała ogromną rolę w produkcji tlenu w atmosferze. Aktualnie alga ta jest uznawana za pełnowartościowe i najbardziej bogate w składniki odżywcze pożywienie na Ziemi.

 

Spirulina zawiera aż 60-70% białka (znacznie więcej niż wołowina, kurczak, czy soja), 8 egzogennych i 10 endogennych aminokwasów, wysoki poziom kwasu gamma-linolenowego (GLA), beta-karoten, kwas linolowy, kwas arachidonowy, witaminę B12, żelazo, wapń, fosfor oraz kwasy nukleinowe- DNA i RNA. Jest niezwykle bogata w chlorofil i fikocyjaniny oraz posiada w swoim składzie specjalny kompleks protein białkowych, który znajduje się tylko w strukturach sinic.

 

Spirulina dostarcza nam ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych prawie natychmiast po jej spożyciu. Najczęściej jednak potrzeba kilkunastu dni regularnego przyjmowania algi, aby w pełni poczuć jej działanie.

  

Spirulina jest naturalnym źródłem pełnowartościowego białka

Białka stanowią podstawowy budulec życia jako główny składnik Spiruliny są kluczem do wspierania doskonałego stanu zdrowia oraz dobrego samopoczucia organizmu. Białka, zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi, są niezbędne do prawidłowego formowania się i funkcjonowania masy mięśniowej i kostnej. Białka odpowiedzialne są również za utrzymywanie odpowiedniego poziomu insuliny we krwi, biorą udział w transporcie substancji mineralnych, jak również innych niezbędnych nam składników odżywczych. Spośród 22 aminokwasów wchodzących w skład białek, osiem z nich zwanych egzogennymi spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Aminokwasy te muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki i zwierzęcy nie ma zdolności do syntezy tych związków z innych składników lub też syntetyzuje je w ilości niewystarczającej w stosunku do naszych potrzeb. Są również niezbędne wraz z odpowiednią ilością azotu dla prawidłowego przebiegu procesu syntezy pozostałych białek- aminokwasów endogennych. Spirulina jest źródłem wszystkich ośmiu niezbędnych aminokwasów. Białko znajdujące się w Spirulinie jest przyswajane przez organizm ludzki w 85 – 95% , co czyni ją jedną z najbogatszych i najbardziej kompletnych źródeł naturalnego pożywienia. Ściana komórkowa Spiruliny nie zawiera celulozy jest łatwostrawna, aminokwasy w niej zawarte zostają wchłaniane przez nasz organizm niemal natychmiast.

 

Spirulina doskonale oczyszcza krew

Spirulina jest bardzo bogata w chlorofil, zawiera go nawet 10 razy więcej niż wszystkie zielone warzywa, dzięki temu znakomicie oczyszcza ludzką krew. Chlorofil zawarty w tej aldze wspomaga produkcję czerwonych krwinek, oczyszcza organizm z niepotrzebnych produktów przemiany materii, reguluje pracę jelit, jest również źródłem łatwo przyswajalnej formy magnezu. Kombinacja ta sprawia, że jest niezwykle pomocny w transporcie tlenu do wszystkich komórek i tkanek naszego organizmu. Niebieską barwę Spirulina zawdzięcza zawartości fikocyjaniny, allofikocyjaniny i innych rodzajów antocyjanów w swoim składzie. Te naturalne składniki wpływają na zwiększenie ilości białych krwinek. Natomiast, polisacharydy zawarte w Spirulinie doskonale wpływają na poprawę wydajności funkcjonalnej szpiku kostnego (pobudzają produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym), grasicy i śledziony.

 

Spirulina daje odczuwalny przypływ energii

Daje organizmowi impuls do produkcji własnej energii, przyczyniając się jednocześnie do poprawy siły i wytrzymałości naszego ciała, jak również zmniejsza objawy zmęczenia.

  

Spirulina jest wsparciem dla układu odpornościowego

Spirulina wspomaga układ odpornościowy, stanowi olbrzymie wsparcie dla naszego serca, wątroby i nerek.

 

Spirulina oczyszcza organizm

Naturalnie oczyszcza organizm z substancji toksycznych i innych zanieczyszczeń, które mogą być przyczyną wielu chorób, dotlenia i przyspiesza krążenie krwi.

 

Spirulina wspomaga układ trawienny

Regularne spożywanie Spiruliny hamuje apetyt dzięki zawartości fenyloalaniny. Przyczynia się również do poprawy funkcjonowania układu trawiennego.

 

Spirulina zabezpiecza przed wolnymi rodnikami

Spirulina posiada bardzo silne właściwości przeciw-utleniające, przywraca organizmowi właściwe pH, powodując tym samym, w sposób naturalny i bez potrzeby użycia środków chemicznych, zmniejszenie występujących stanów zapalnych organizmu.

   

Spirulina to Super żywność

Spirulina posiada dużo wyższą zawartość kluczowych składników odżywczych niż inne produkty tego typu. Hodowana w ochronnej biologicznej strefie bez użycia herbicydów i pestycydów, nie zawiera substancji modyfikowanych genetycznie(GMO), przez co jest idealna również dla wegan.

Zobacz również